16.8.2019

Olavin Jazzin kansainvälinen syyskausi 2019

Olavin Jazzin kesäkauden päättää 30. elokuuta huippuvierailu San Franciscosta, kun Otherworld Ensemble esittää Kalevalan Manalan. Rent Romus (saksofonit, huilut ja puupuhaltimet) sekä Heikki ”Mike” Koskinen (sähkötrumpetti ja puupuhaltimet) tulevat Suomeen esittämään uuden sävellysteoksensa, mukanaan Mikko Innanen (saksofonit, puupuhaltimet ja pienet instrumentit) sekä Teppo Hauta-aho (kontrabasso). Mukana on myös vapaamuotoinen laulu ja lausunta, artistina Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen. Manala on Heikki Koskisen ja Rent Romusin yhteinen sävellysprojekti, jossa tutkitaan arktisen diasporan inspiroimaa luovaa musiikkia amerikkalaissuomalaisten linssien läpi. Se ammentaa inspiraatiota perinteisestä kansanmusiikista, jazzista ja pohjoisen shamanistisista traditioista. Teoksen tulkinnassa liikutaan saumattomasti sävelletyistä elementeistä vapaan improvisoinnin tulkintoihin. Huom., keikka alkaa klo 20.00!

Syyskausi lähtee käyntiin akustisella sekoituksella pohjoismaista maailmanmusiikkia ja jazzia, kun Kulttuurikellarilla esiintyy 7. syyskuuta Tjango! Yhtyeen suurimpia innoittajia ovat olleet Django Reinhardt sekä Astor Piazzolan tango nuevo, joiden yhdistelmästä Tjango!-yhtyeen nimikin juontuu. Lisäksi mm. irlantilaisesta kansanmusiikista, bluegrassista ja suomalaisesta humpasta ammentavassa yhtyeessä soittaa Antti Leinonen (harmonikka), Juha Savela (kitara), Tarmo Anttila (kontrabasso) ja Tero Hyväluoma (viulu).

Syyskuun 15. päivä, osana Savonlinnassa vietettävää Unkarin kulttuuriviikkoa, Kulttuurikellarille saapuu László Süle & Senni Eskelinen. Süle on 30 vuotta Suomessa asunut unkarilaislähtöinen pianisti, säveltäjä ja pedagogi, jonka musiikissa liikutaan jazzin ja modernin klassisen rajoilla. Senni Eskelinen on puolestaan Suomen eturivin kantelisteja, pääinstrumenttinaan 39-kielinen elektro-akustinen kantele. Unkarin kulttuuriviikkoja ovat toteuttamassa Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Unkarin suurlähetystö, Budapestin Budavárin kaupunginosa, Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan Suomi-Unkari Seura ja joukko savonlinnalaisia kultturilaitoksia. Tapahtumasarjaa tukee Unkarin kulttuurirahasto NKA (www.nka.hu).

Unkarin kulttuuriviikkoa vietetään Kulttuurikellarilla myös 19. syyskuuta, kun lavalla kuullaan Peter Sárik Trioa. Huippujazzia Budapestistä tarjoilevaan yhtyeeseen kuuluu palkitun säveltäjä-pianisti Peter Sárikin lisäksi Tibor Fonay (basso) sekä Attila Galfi (rummut). Unkarin kulttuuriviikkoja ovat toteuttamassa Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Unkarin suurlähetystö, Budapestin Budavárin kaupunginosa, Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan Suomi-Unkari Seura ja joukko savonlinnalaisia kultturilaitoksia. Tapahtumasarjaa tukee Unkarin kulttuurirahasto NKA (www.nka.hu).

Lokakuun 1. päivä Kulttuurikellarilla esiintyy peloton jazzyhtye Alder Ego. Berliinissä ja Göteborgissa vietettyjen vuosien jälkeen Helsinkiin palannut säveltäjä-rumpali Joonas Leppänen luotsaa yhtyettään, joka koostuu nuorista improvisaatiolahjakkuuksista. Leppäsen pohdiskelevia, mutta intensiivisesti ryöpsähteleviä kappaleita on soittamassa hänen kanssaan Tomi Nikku (trumpetti), Jarno Tikka (tenorisaksofoni), sekä Teemu Åkerblom (kontrabasso).

Lokakuun 18. päivä Kulttuurikellarille saapuu jälleen unkarilaisia taitureita, kun siellä musisoi Canarro. Cannarro soittaa länsieurooppalaista manouche-swingiä maustettuna viime vuosisadan Budapestin salonkimusiikilla, hyppysellisellä Pariisia ja jazzmusiikin vapaudella. Yhtyeessä soittavat Tamás Szakál (viulu), Attila Sidoo (kitara), Viktor Jakab (kitara), Márton Soós (kontrabasso) ja Johannes Olsson (harmonikka). Muusikot ovat osoittaneet osaamisensa eri kokoonpanoissa maailman suurilla lavoilla, ja Kulttuurikellarilla Canarron konsertissa pääsee todistamaan musiikin tuottamaa välitöntä iloa. Unkarin kulttuuriviikkoja ovat toteuttamassa Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Unkarin suurlähetystö, Budapestin Budavárin kaupunginosa, Savonlinnan kaupunki, Savonlinnan Suomi-Unkari Seura ja joukko savonlinnalaisia kultturilaitoksia. Tapahtumasarjaa tukee Unkarin kulttuurirahasto NKA (www.nka.hu).

Loka- ja marraskuun taitteessa, 31.10., Kulttuurikellarilla juhlistaa 10-vuotista taivaltaan vibrafonisti Panu Savolaisen johtama Herd. Jazztrio Herdin musiikkia värittävät sen jäsenten vivahteikkaat sävellykset sekä kehittynyt musiikillisten yksityiskohtien ja dynamiikan taju. Akustisesti svengaavassa ja melodiarikkaassa Herdissä soittaa Savolaisen lisäksi Mikko Pellinen (ukulelebasso) sekä Tuomas Timonen (rummut).

Marraskuun 17. päivä Kulttuurikellarilla päästään virittäytymään jouluisiin tunnelmiin, kun siellä esiintyy Mariah Hortans & Mathias Sandberg Duo. Jazzahtava joulutunnelmaa luodaan esittämällä niin Sibeliuksen ja Händelin klassisia joulusävellyksiä kuin pohjoismaisia joululauluja ja englanninkielisiä christmas carolsejakin. Laulaja Hortans ja kitaristi Sandberg ovat sovittaneet jouluiset kappaleet uusiksi hyödyntäen melodisia improvisaatioita ja svengaavia rytmejä. Huom., keikka alkaa klo 18.00!

20. marraskuuta Kulttuurikellarille saapuu pitkän linjan jazzmuusikko, Iro Haarla, oman kvartettinsa kanssa. Iro Haarla Quartetissa soittaa pianisti-säveltäjä Haarlan lisäksi Juhani Aaltonen (saksofoni, huilu), Ulf Krokfors (kontrabasso) sekä Markku Ounaskari (rummut). Abstraktien ja dissonoivienkin harmonioiden kautta Haarlan musiikki pyrkii kauneuteen, koskettavuuteen ja rauhaan. Kokonaisuuden ja tunnistettavan soinnin takaa pitkäaikainen yhteistyö yhtyeen jokaisen muusikon kanssa.

Syyskauden päättää 9. joulukuuta Hildá Länsmanin ja Viivi Maria Saarenkylän VILDÁ-duo. Mystisiä joikuja, svengaavia rytmejä ja improvisaatiota yhdistelevä duo ammentaa vaikutteita saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon, nykypäivän popmusiikista sekä suomalaisesta kansanmusiikista. Hildá Länsmanin joiut ja Viivi Maria Saarenkylän ilmeikäs harmonikka luovat dialogin, joka vie kuulijan pohjoisten tunturien tunnelmaan.

Edellä mainitut keikat ovat Savonlinnan Kulttuurikellarilla klo 19.00 ellei toisin mainita ja kestävät noin 1,5 tuntia sisältäen väliajan. Liput keikoille ovat 20/15 euroa tuntia ennen ovelta tai 18/13 euroa ennakkoon osoitteesta nettilippu.fi (nettilipussa asiakkaalle ei muita kuluja).
Yhteistyössä: Savonlinnan Kulttuurikellari ry.
Muutokset ja lisäykset mahdollisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti