13.1.2020

Uuden vuosikymmenen startti

Olavin Jazzin tuore vuosikymmen alkoi Emmi U. Quintetin sävelten tahtiin, kvintetin esiintyessä Kulttuurikellarilla 6.1. Pianisti-säveltäjä Emmi Uimosen modernin jazzestetiikan kieltä puhuvissa sävellyksissä ja sovituksissa kuuluu klassisen impressionismin ja vanhan pohjoismaisen laulumusiikin pitkien, haikeiden melodioiden vaikutteet. Muusikoiden yhdessä luomassa tunnelmassa kuuluu läsnäolo, leikkisyys, elokuvallinen tunteikkuus ja salaperäisyys. Uimosen lisäksi kvintetissä soittaa Silva Kallionpää (viulu), Jesse Vilhomaa (saksofoni), Tuomas Talvi (kontrabasso) sekä Erik Fräki (rummut).

Jazzviulun ja alttosaksofonin roolin vaihtelu vuoroin melodian soittajana ja vuoroin stemmoja soittaen luo musiikkiin raikkaan soundimaailman. 
Uimosen sävellyksissä on usein visuaalinen inspiraationlähde, kuten taide-elokuva, nykytaide tai uni. Hän näkeekin teokset musiikillisina, liikkuvina maaluksina, jotka jokaisen muusikon ainutlaatuinen tulkinta ja improvisaatio herättävät eloon ja tuovat juuri tähän hetkeen. 

Tammikuun toisena keikkana Kulttuurikellarille saapuu 15. päivä Mikko Pettinen Why Not. Mikko Pettinen Why Not on trumpetisti Mikko Pettisen uusi jazzyhtye, joka on perustettu syksyllä 2018. Why Not soittaa Pettisen uusia, juuri tälle kokoonpanolle sävellettyjä kappaleita, joissa akustinen jazz kohtaa elektroniset sävyt, efektit, luupit, etnosävyt, vapaamman improvisoinnin ja paikoitellen ambientitkin tunnelmat. 

Bändin ytimenä on pianoton kvartetti, mutta siihen tuo uusia ja yllättäviä tasoja basisti Vesa Ojaniemen ohjelmoinnit, joissa hän käyttää konemusiikista tunnettuja sämplereitä sekä rumpukoneita saaden ne elämään. Rumpali Tuomas Timonen loihtii rumpusetistään aivan uusia soundeja Sensory Percussion -tietokoneohjelman avulla ja saksofonisti/multi-instrumentalisti Joakim Berghäll puolestaan tuo baritonisaksofoninsa lisäksi sävyjä bassoklarinetistaan ja sellostaan sekä efektilaitteistaan. Pettisen itsensä soitinarsenaaliin kuuluu tässä kokoonpanossa trumpetin, flyygelitorven ja kornetin lisäksi laulu ja koskettimet, efektipedaalein väritettynä sekä ilman.

Why Not:in keikat ovat elämyksiä, koko setin kestäviä yhtäjaksoisia ja intensiivisiä musiikillisia matkoja, joissa kappaleet nivoutuvat kiinni toisiinsa improvisoitujen välisoittojen avulla. Keikat ovat joka kerta erilaisia ja vangitsevat kuulijansa kuuntelemaan ja unohtamaan kiireet ja maalliset murheet. Musiikki on parhaimmillaan universaalia ja siitä tässäkin on kyse. Why Not:in uudella levyllä ja keikkaohjelmistossa on kappale ”Kolaajat” (Saving The Species), joka on omistettu Savonlinnan alueen vapaaehtoisille, jotka talvisin kolaavat jäällä lunta kinoksiksi norppien pesiä varten.

Tammikuun loppupuolella 30.1. Kulttuurikellarilla ensimmäistä kertaansa esiintyy Trio Tanguango. Susanna Mieskonen-Makkonen (viulu), Kirsi Laamanen (harmonikka) ja Maija Teikari (piano) muodostavat trion, jonka Argentiina-teemaisella keikalla kuullaan etenkin Ástor Piazzollan tuotantoa ja tango nuevoa. Lisäksi trion ohjelmistoon kuuluu myös perinteisempi argentiinalainen tango ja uudet raikkaat sovitukset suomi-tangoista. 

Trio on esiintynyt vuodesta 2013 mm. useilla eri festivaaleilla niin kotimaassa kuin eri puolilla Eurooppaa, mm. Georgiassa, Saksassa ja Venäjällä. Trio Tanguango on julkaissut vuosina 2015 ja 2017 kiitetyt albumit "Tanguango" ja "Hotel Tango".

Helmikuun 5. päivä Kulttuurikellarilla kuullaan Sami Linna Quartetia. Vuodesta 2008 lähtien toimineen kvartetin modaaliseen jazzilmaisuun pohjautuva tyyli poikkeaa hieman siitä, mitä vastaavankaltaiselta kokoonpanolta on tavallisesti totuttu kuulemaan. Sävyjä tuovat niin staattiset hypnoottiset riffit kuin rikkaiden harmonioiden luoma liike, bluesia ja hehkuvia balladeja unohtamatta. Yhtyeessä soittaa Sami Linna (kitara), Jussi Kannaste (saksofoni), Mikko Helevä (hammond) ja Dana Hall (rummut).

Sami Linna väitteli Sibelius-Akatemista jazzmusiikin tohtoriksi joulukuussa 2019, ja kvartetti toimikin myös osana taiteellista tohtorintutkintoa. Työssään Linna tarkasteli modaalisuuden ja tonaalisuuden yhdistymistä jazzilmaisussa 1960-luvulla. Kulttuurikellarin keikalla puolestaan tullaan kuulemaan Sami Linna Quartetin samannimistä debyyttialbumia, joka ilmestyi niin ikään viime vuonna.

Edellä mainitut keikat ovat Savonlinnan Kulttuurikellarilla klo 19.00. Liput keikoille ovat 22/17 euroa tuntia ennen ovelta tai 20/15 euroa ennakkoon osoitteesta nettilippu.fi (nettilipussa asiakkaalle ei muita kuluja).
Yhteistyössä: Savonlinnan Kulttuurikellari ry.
Muutokset ja lisäykset mahdollisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti