18.2.2019

OJ:n kevät 2019 jatkuu monipuolisena

Olavin Jazzin kevätkaudella 2019 on päästy kuulemaan jo kolme keikkaa, mutta lisää on vain tulossa! Kattaus on hyvin monipuolinen ja Kulttuurikellarilla päästään nauttimaan keväällä jazzista niin viikonloppuisin kuin arkenakin.

Maaliskuun 8. päivä Kulttuurikellarille saapuu saksalaislähtöisen pianistin Sid Hillen luotsaama F#. Yhtyeen musiikki on täysin improvisoitua, mutta se ei kuitenkaan ole free jazzia. Trion kaikki kolme jäsentä, Hillen lisäksi basisti Jori Huhtala sekä rumpali Markus Ketola, ovat ansioituneita säveltäjiä ja käytännössä tekstuurit, groovet ja melodiat ovat spontaanisti sävellettyjä. Musiikissa kuullaan jatkuvasti yllättäviä käänteitä, groovea ja mahtavia äänimaisemia. Yleisö pääsee seuraamaan, miten luodaan silmiensä edessä uutta, ennen kuulematonta musiikkia, jota ei voi milloinkaan toistaa uudestaan täysin samalla tavalla. Kulttuurikellarilla mukana on myös italialainen saksofonisti Enzo Favata!

16.3. Kultturikellarilla päästään kuulemaan vuonna 2016 perustettua Barlast-yhtyettä. Yhtye luo uutta ilmavaa musiikkia, jonka taustalla kuuluu hiljaisuus. Tarpeeton on riisuttu pois, ainoastaan nimestä tuli painolasti. Barlastin musiikissa tunnelmat vaihtelevat 1700-luvun tanssiaisista hengenahdistukseen säteilysuojapuvussa. Tämän folk jazz -kollektiivin muodostavat Philip Holm (kontrabasso), Heikki Hänninen (kitarat), Minna Koskenlahti (lyömäsoittimet ja huilu) sekä Sanna Salonen (sopraanosaksofoni, bassoklarinetti ja mänkeri).

Vain kaksi päivää myöhemmin, 18.3. Kulttuurikellari täyttyy stemmalaulannasta, kun sinne saapuu Signe. Yhtyeen musiikki kulkee jazzin, nykymusiikin ja kuunnelman rajapinnoilla. Yhtyeen omintakeinen soundi syntyy varsin poikkeuksellisesta instrumentaatiosta: kokoonpanossa laulavat Riikka Keränen, Selma Savolainen, Josefiina Vannesluoma sekä myös kontrabassoa soittava Kaisa Mäensivu. Signen jäsenet ovat tavanneet Helsingissä opiskellessaan Sibelius-Akatemian Jazzosastolla ja toimineet nykyisellä kokoonpanollaan vuodesta 2015 eteenpäin. 

Huhtikuun 2. päivä Kulttuurikellarilla esiintyy VILDÁ. Utsjoelta koko kansan tietoisuuteen kivunnut joikaaja-laulaja Hildá Länsman sekä kansainvälisissä musiikkikilpailuissa palkittu savonlinnalaislähtöinen harmonikansoittaja Viivi Maria Saarenkylä muodostavat duon, jonka ainutlaatuinen äänimaailma tempaisee kuulijan matkalle pohjoisen tuntureille. VILDÁn musiikissa mystiset joiut, svengaavat rytmit ja improvisaatio kulkevat kiehtovalla tavalla käsikkäin ja vaikutteita on ammennettu niin saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon, nykypäivän popmusiikista kuin suomalaisesta kansanmusiikistakin.

10.4. Kulttuurikellarilla kuullaan Max Zengerin sävellyksiä esittävää Maxxxtet-yhtyettä. Yhtyeen soundille ominaista on räväkästi ryöpsähtelevä improvisaatio, ja se on samaan aikaan arvaamaton ja leikkisä sekä vakava ja haikeamielinen  Zengerin omaperäiset sävellykset syntyvät kauniista melodioista ja koukuttavista rytmeistä, minkä lisäksi ne ammentavat jazzin perinteestä koko ajan eteenpäin liikkuen. Alttosaksofonia ja bassoklarinettia soittavan Zengerin lisäksi yhtyeeseen kuuluu Tomi Nikku (trumpetti ja flyygelitorvi) sekä Teemu Åkerblom (basso).

20.4. Kulttuurikellarilla musisoi rohkea, tinkimätöntä omaa näkemystään esittävä moderni jazzyhtye, Katu Kaiku. Yhtye sai alkunsa vuonna 2013 ronskina katusoittoyhtyeenä, mutta on edennyt pitkälle niistä ajoista. Free jazz ja akustiset vaikutteet ovat vähentyneet, ja tilalle on tullut harkittuja, vakavia ja värikkäitä sävellyksiä. Adele Sauroksen (tenori- ja sopraanosaksofonit, huilu ja laulu), Mikael Saastamoisen (sähköbasso ja efektit) sekä Erik Fräkin (rummut ja perkussiot) yhdessä muodostaman Katu Kaikun ilmaisu ryöpsähtelee musiikkityylien rajamailla sekoittaen modernin jazzin elementtejä progressiiviseen poppiin.

Toukokuun 15. päivä Kulttuurikellarille saapuu vuonna 2016 perustettu rockvaikuttinen jazzyhtye Jere Haakana Varjosto. Jere Haakana (kitara), Juho Kivivuori (basso), Ville Pynssi (rummut) ja Artturi Rönkä (kosketinsoittimet) muodostavat yhtyeen, jonka musiikissa vahvat karaktäärisävellykset ja elokuvalliset äänimaisemat yhdistyvät reaktiivisesti improvisoivaan, jazztraditiosta kumpuavaan yhtyesoittotapaan sekä rytmiseen energiaan. Sävellyskeskeisyys, sekä yhtyeen sähkökitaraperinteestä ammentavat sävyt tekevät sen musiikista lähestyttävää myös yleisölle, jolle perinteisen, täysin akustisen jazzkokoonpanon sointi on vieraampi. 

Edellä mainitut keikat ovat Savonlinnan Kulttuurikellarilla klo 19.00 edellä mainittuina päivinä. Liput keikoille ovat 15/12 euroa ja niitä saa tuntia ennen ovelta tai ennakkoon osoitteesta nettilippu.fi.
Yhteistyössä: Savonlinnan Kulttuurikellariyhdistys.
Muutokset ja lisäykset mahdollisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti