18.10.2018

OJ:n loppusyksy 2018

Olavin Jazzin marraskuuhun mahtuu kaksi massiivista keikkaa, kun ensin Kulttuurikellarilla esiintyy Savonlinna Big Band & Friends ja sitten Savonlinnan Tuomiokirkossa Sointi Jazz Orchestra & Junnu Aaltonen "Saarnaaja"-levynsä julkaisukiertueen puitteissa. Joulukuussa Kulttuurikellarilla päästään puolestaan kuulemaan hypnoottista etnomusiikkia ja haitari-trancea Anne-Mari Kivimäki & Palomylly -yhtyeen toimesta sekä nuorta modernia jazzia BAK-yhtyeeltä.

Savonlinna Big Band kasvaa marraskuun kattauksessa todella isoksi: sitä täydentävät jousiorkesteri, harppu, puupuhaltimet ja perkussiot. Solisteina ovat upeat paikalliset äänet: Ruta Sokolnikiene, Timo Salmenkivi, Katja Nykänen, Susanna Mieskonen-Makkonen ja Tatu Rahikainen. Ohjelmassa on kapellimestari Teemu Takasen sävellystuotantoa ja sovituksia niin suomipopin klassikoista kuin elokuvasävelmistäkin sekä vanhan ajan loistoa Sinatra- ja Hollywood-tyyliin. Savonlinna Big Band & Friends esiintyy Kulttuurikellarilla 17.11. klo 19 ja liput sinne ovat 25/20 €.

Sointi Jazz Orchestran ja Juhani "Junnu" Aaltosen uusi "Saarnaaja"-albumi sisältää yhtyeen taiteellisen johtajan Rasmus Soinin säveltämän viisiosaisen Saarnaaja-teoksen, jota on kuvailtu mm. big band -konsertoksi sekä Junnun ja orkesterin pitkäksi dialogiksi. Nuorista musiikin ammattilaisista koostuvan Sointi Jazz Orchestran ominaissoundi syntyy laajasta instrumenttikirjosta. Yhtye on viisivuotisen historiansa aikana esittänyt lähinnä sille sävellettyjä ja sovitettuja kokonaisuuksia, jotka yllättävät kuulijansa kerta toisensa jälkeen. Juhani "Junnu" Aaltonen taas on yksi suomalaisen jazzmusiikin merkittävimmistä tenorisaksofonisteista ja huilisteista. Monipuolisuus on aina ollut Aaltosen musiikillisen historian ja ilmaisun ydin, mikä yhdistyessään voimakkaaseen ja puhuttelevaan lataukseen sekä intensiiviseen soittotyyliin on vanginnut kuulijoita vuodesta toiseen. "Saarnaaja"-levyn julkaisukiertueen konserttia pääsee kuulemaan Savonlinnan Tuomiokirkkoon 24.11. klo 18. Tilaisuuteen ei ole pääsylippuja, käsiohjelma maksaa 15/10 €.

Anne-Mari Kivimäki on Tampereella asuva freelance-muusikko ja säveltäjä. Hän on kehittänyt venäläisen Notka-haitarin ympärille yhtyeitä ja monitaiteellisia soivia taideteoksia ja luonut oman soittotyylin, nykykarjalaisen haitari-trancen. Anne-Mari Kivimäki & Palomylly soittaa musiikkia Karjalan tanssimailta, niin että karmuuni laulaa, pokoiniekat nousevat ja lanteet heiluvat Kontokin kulmilla. Yhtye tulkitsee ja tunnelmoi musiikkia Kivimäen keväällä 2018 julkaistulta ”Ilja”-albumilta ja siinä vaikuttavat haitaria soittavan ja laulavan Anne-Mari Kivimäen lisäksi Pekko Käppi/Piia Kleemola (jouhikko, viulu, rumpu ja laulu), Ville Rauhala (kontrabasso ja laulu) sekä Pauliina Saarman (äänitekniikka). Anne-Mari Kivimäki & Palomylly esiintyy Kulttuurikellarilla 7.12. klo 19, liput 15/12 €.

Olavin Jazzin syyskauden päättää Helsingissä vaikuttava nuorista muusikoista koostuva BAK-yhtye. Yhtyeen jäsenet luonnehtivat soundiaan moderniksi jazziksi, mutta he yhdistelevät ennakkoluulottomasti myös free-jazzia sekä avantgardea. BAK:in musiikki on hykerryttävä yhdistelmä energistä rytmisektiota sekä soljuvaa fonien käyttöä. Omintakeisuutta soundille lisäävät myös syvät äänimailmat, joita yhtyettä luotsaava rumpali Benjamin Kolanen luo itse rakentamillaan instrumenteilla. Kolasen lisäksi yhtyeeseen kuuluu Casimir Ekman (sopraano- ja tenorisaksofoni), Arto Ikävalko (piano) sekä Juho Suominen (basso). BAK on hiljattain julkaissut uuden ”Viyoga”-albumin, joten nyt on loistava mahdollisuus päästä tutustumaan tuoreeseen nuoren ikäpolven suomalaisen jazziin. BAK esiintyy 17.12. klo 19 Kulttuurikellarilla, liput 15/12 €.

Lipunmyynti Kulttuurikellarin keikoille aukeaa ovelta tunti ennen keikkaa, mutta lippuja on mahdollista hankkia myös ennakkoon osoitteesta nettilippu.fi. Yhteistyössä: Savonlinnan Kulttuurikellariyhdistys. Muutokset ja lisäykset mahdollisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti